Donkey Kong Country - Soundtrack

Typ av recension: musik
Genre: OST (Original Soundtrack)
Betyg: 9/10

Det har gått lite mindre än femton år sedan det numera legendariska (och dessvärre nedlagada) spelhuset Rareware släppte ett av sina främsta spel någonsin - Donkey Kong Country. Redan innan det hade släppts prisades det som ett av de snyggaste spelen någonsin (många trodde till och med att det var ett spel utvecklat för Nintendo 64 och inte dess föregångare Super Nintendo) och dess popularitet visste inga gränser när det slutligen nådde spelhyllorna. Men trots mästerlig spelgrafik att dö för så var DKC mer en uppvisning i hur man förenade texturer av undersköna djungler, skrymmande grottor och kyliga isvidder med ett odödligt soundtrack, vars omutbara suveränitet bara kan beskrivas med ett noga utvalt ord - genialitet!

Allt handlar egentligen om nostalgi; Donkey Kong Country var ett av de första spelen jag någonsin spelade och upplevelsen den gav förändraade min syn på allt som hette underhållning. I grunden är spelet egentligen inget mer än en betydligt sexigare och snyggare version av Super Mario Bros och med en slipsbärande gorilla i huvudrollen - helt klart en skamlös stöld av ett av världens mest lyckade (men samtidigt mest simpla) spelkoncept, men vad brydde sig en femåring om det? Donkey Kong Country var drömmarnas drömland, ett hemligt rum att fly till när världen blev för hård och där allting var lummigt, lyckligt, oskyldigt och där det fanns ett euforiskt mantra att luta sig tillbaka i för att lyssna på ambienta synttoner när den är som allra bäst.

I stort sett varenda låt är ett litet mästerverk i sig. Allt från den 8-bits-doftande introslingan på Simian Seuge, det mysiga swinget i Jungle Groove till de episka värstingtrummorna i Bad Boss Boogie - allt är skapat med millimeterprecision och inget har lämnats åt slumpen. Det är närapå obegripligt hur det verkligen finns personer som kan få musik att låta så levande med tanke på den begränsade tekniken som Super Nintendon (även känd som SNES) använde sig av.
Det är snudd på omöjligt att välja några favoriter då varenda låt är så unik och bär på en helt egen historia; det här är musik som verkligen skapar atmosfär och målar upp hundratals med världar i ens hjärna. Hör man den grymt lågmålda och finstämda Aquatic Ambience så är det omöjligt att inte referera till vatten i stora mängder (även om man inte smygkikat på låtens titel innan).
Något som även går upp för mig är att det faktiskt inte bara handlar om djungeltrummor och apvrål - Donkey Kong Countrys soundtrack präglas emellanåt av en väldigt mytisk, förunderlig och nästan hotfull stämning. Ta bara låtar som Mine Cart Madness, Life in the Mines och den fantastiska Misty Menace - ett litet urval av glänsande kristalldroppar som sprutar ur en fontän byggd utav den mystiska stämningens egna händer.

Donkey Kong Country - lika mycket ett fantastiskt äventyr som en definition på ett av 16-bits-musikens allra största ögonblick

Att påstå att soundtrackets breda innehåll lider av någon sorts välavvägd struktur vore att ljuga, för här har man nämligen bara slängt in varenda låt som finns i spelet och blandat det till brokig skara av ambient djungelflum och atmosfäriska jazz-passager. Lyckligtvis är detta inget som skadar eller rubbar den euforiska upplevelsen utan det handlar snarare om outtrötlig njutning för öronen från början till slut. Nog för att man hittar "låtar" på knappt femton sekunder (som den ödesdigra Game Over) i utbudet och man kunde kanske ha önskat att man hade tagit sig tid och remixat dessa så att de kanske kunde få lite av en egen karaktär - så som det är nu slängs de bara in mitt i smeten och det känns lite slarvigt utfört för att uttrycka det milt.

Donkey Kong Countrys soundtrack är ett historiskt dokument; en milstolpe i TV-spelsmusikens historia och en livsviktig lektion i hur man faktiskt kan vara kapabel till att uträtta storverk även när det finns vissa begränsingar. Rent strukturellt kunde det ha gjorts snyggare, men med tanke på hur snuskigt bra alla låtarna är så orkar jag inte klaga. Det känns liksom helt ondöigt att dra upp helt orelevanta petitesser när man egentligen bara borde sitta ner, hålla käften och lyssna på ett av världens främsta bevis på att TV-spel minsann också innehåller kultur.

Låttips? Äh, gå in på www.youtube.com och sök på "Donkey Kong Country OST" istället. Välj vilken video som helst och ni är ready to go. Tänk er bara; euforisk och fulländad avkoppling bara några knapptryck bort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0